TRAVEL || 11 TIPS VOOR EEN ROADTRIP MET EEN BABY



1. Extra reistijd

Voordat we vertrokken kreeg ik van iemand anders de tip om 1,5x de reistijd te rekenen als je een roadtrip gaat maken met een baby of een klein kind. Dus zou de afstand die je wil rijden ongeveer 6 uur bestrijken, ga er dan zeker vanuit dat je een uur of 9 onderweg bent. Files niet meegerekend. Bij ons kwam het erop neer dat we iedere 1,5 á 2 uur wel even stopten. Een extra voeding, een schone luier of een huilende baby die gewoon echt even getroost moest worden... je kan zo'n mooie planning maken, maar je hebt het niet allemaal in de hand. Ook maakten we 1x per dag een stop van minimaal een uur om even te ontspannen, te lunchen en onze benen te strekken. En zo deden we er inderdaad ongeveer 1,5x zo lang over.

2. Aankleedkussen

Wij hadden het aankleedkussen mee en vonden dat echt heel handig. Zowel in de auto als op de camping kwam het goed van pas. Naast dat we het kussen daadwerkelijk gebruikt hebben om te verschonen, vond ik het ook heel handig om een plek te hebben waar ik haar even op neer kon leggen. In het gras bijvoorbeeld tijdens een stop, of op de camping. Het is lekker zacht om op te spelen! Bij de sanitaire voorzieningen stonden bij ons op de camping ook wasmachines. Ik legde het aankleedkussen daarop als ik Jolie ging wassen en omkleden of nadat we haar in bad hadden gedaan en gebuikte het dan net als thuis op de commode.
Ik begon overigens netjes met hoes, maar die was binnen no-time supersmerig. Gras, zand, modder... Zonder hoes is dus praktischer, het plastic kun je makkelijk afnemen met een doekje.

3. Maxicosi spiegel

We hebben de spiegel speciaal gekocht voor op reis en wat vind ik het een fijn ding! Hadden we dit maar eerder gedaan! Want, en vele moeders zullen dit herkennen, als ze huilt maak je je zorgen, maar als ze te lang stil is ook. En hé, ze hoest, ze heeft toch niets gevonden om in haar mond te stoppen en waar ze in kan stikken? Via de spiegel houd je het allemaal in de gaten! Daarnaast is het erg fijn dat je contact kan maken via de spiegel. Jij ziet de baby, maar de baby ziet jou ook. Er zijn een hoop glimlachjes uitgewisseld onderweg!



4.  Verdeel speeltjes over reistijd

Eén van de redenen waarom Jolie ging jengelen (wat meestal uitliep op een enorme huilbui) in de auto is verveling. Het is ook supersaai om urenlang in die Maxicosi te zitten... Wij probeerden dat moment uit te stellen door een paar speeltjes voorin de auto te houden. Leek ze uitgekeken op alles wat ze achterin bij zich had, of had ze het bijvoorbeeld buiten haar bereik gegooid (nog een tip: heb om die reden ook een tweede speen in de buurt!), dan gaf ik haar een nieuw speeltje en was ze weer even zoet. Dit kan gewoon een hydrofiele doek zijn die je steeds wegtrekt als ze 'm wil pakken (leuk spel!), maar ook haar lievelingsknuffel als je ziet dat ze moe begint te worden.
Wat trouwens ook wel eens wilde helpen als ze erg moe was en huilde om zich ertegen te verzetten, was simpelweg haar handje vasthouden. Je krijgt er een beetje een lamme arm van, maar de genegenheid leek Jolie erg goed te doen! Ik vind het zo hartverscheurend als ze overstuur raakt achterin en je hebt niet de gelegenheid om direct te stoppen....

5. Zwembadje

Nog geen 3 euro, was dit zwembadje bij de Action. En het neemt amper ruimte in tussen de bagage. Je blaast het op bij de tent en giet er een klein laagje water in. Jolie kon er lekker in afkoelen op de momenten dat we niet aan het strand of in het meer lagen en ze vond het heel leuk om erin te spelen met haar waterdiertjes en lekker te spetteren.
Daarnaast kun je het badje ook gebruiken om je kindje in te wassen en in bad te doen.

Ook al zit er maar een heel klein laagje water in, blijf er wel altijd bij! Verdrinkingsgevaar zit in een klein hoekje....

6. In bad in de wasbak

Onze campingburen met een dochter van anderhalf kwamen met dit leuke idee: de baby kan gewoon in bad in de wasbak! Niet op iedere accommodatie zal dit ideaal zijn, maar op deze camping hadden ze grote, diepe wasbakken, bedoelt om je handwas in te doen. Precies groot genoeg voor een kindje! Jolie vond het helemaal geweldig, met een beetje Zwitsal had ze heel schuimbad voor haar alleen.
Je hebt wel wat bekijks, want heel veel mensen vinden het schattig om te zien, zo'n blije badderende baby. Daarom deden wij Jolie in bad op de rustige momenten, midden op de dag bijvoorbeeld.

7. Tentje

We waren eigenlijk op zoek naar een campingbedje toen we dit tegen kwamen, en we waren meteen verkocht! Het tentje neemt veel minder plek in, zowel in de bagage (je vouwt 'm helemaal op) als in de tent. Tijdens de wat frissere nachten stond het tentje gewoon op ons voeteinde. Het is een pop-up tentje, dus moeiteloos uit te klappen, en er zit een selfinflating matrasje bij. Door 'm helemaal dicht te ritsen, houd je insecten buiten. En ok, het grootste deel van de vakantie heeft Jolie bij ons in bed geslapen. Maar ook om in te spelen vond ik 'm erg handig. Ze heeft haar speeltjes bij de hand, ze heeft geen last van de zon en ligt lekker zacht op het matrasje. En je hoeft niet bang te zijn dat ze opeens weggekropen of gerold is! Echt een aanrader dus, dit tentje!



8. Kinderwagen mee

Wij twijfelden heel erg of we de kinderwagen mee zouden nemen. Hij neemt namelijk erg veel plek in in de achterbak en zouden we hem wel gebruiken op de camping? We hadden ook de draagzak mee en daar konden we haar makkelijk in vervoeren als we bijvoorbeeld even het dorp in zouden gaan. Maar die kinderwagen kwam toch wel erg van pas. We gebruikten 'm namelijk als kinderstoel (rechtop) bij het eten, we voerden haar er fruithapjes en groentehapjes in, gebruikten 'm als reiswieg (ligstand) als ze moe werd, en als boodschappenwagen als ze weer eens alleen gedragen wilde worden en wij een hoop boodschappen hadden gedaan. Dus als ie er nog bij past, neem 'm mee! Wij zouden 'm echt gemist hebben als we 'm thuis hadden gelaten...

9. Ga 's nachts rijden

Dit hebben wij zelf niet gedaan, maar we vonden het wel een goed idee voor de volgende keer. De baby is 's nachts namelijk gewend om te slapen en zal daarom waarschijnlijk ook flink wat slaap pakken in de auto. Daarnaast hoeven de meeste baby's 's nachts niet of minder vaak gevoed te worden dan overdag. Op de weg is het 's nachts ook vaak rustig. Dus geen eindeloze files in de volle zon... Voor jezelf prettiger, maar ook zeker voor de baby.
Het grote nadeel is dat jijzelf een nachtje overslaat, en dat overdag niet in kan halen. Want de baby is natuurlijk wel gewoon wakker! Op een nieuwe plek, met een hoop nieuwe indrukken, en heeft daarom misschien zelfs nog meer aandacht nodig dan normaal. Maak daarom zelf de afweging of 's nachts rijden voor jou en de kleine in het voordeel is of niet.

10. Betalen voor de baby

Check van te voren even of je op de camping extra moet betalen voor een kind of een baby. Het kan je veel geld schelen, op veel campings mag een baby namelijk gratis mee. Wij wisselden op het laatste moment van camping en vergaten het na te vragen... Bleek dat Jolie ook gewoon als gast werd meegerekend en dat we de volle pond voor haar betaalden.
Eerder werd onze reservering in Frankrijk al geannuleerd door de eigenaars, omdat we met z'n 3-en zouden komen. Wij hadden voor 2 personen gereserveerd en in het reactieveld vermeld dat we met een baby kwamen. Daar konden of wilden ze niet mee akkoord gaan. In andere hotels was het geen enkel probleem en sliep Jolie gratis tussen ons in, het verschilt echt per accommodatie.


11. Neem de tijd en laat je niet gek maken!

Last but not least wil ik jullie nog even op het hart drukken om vooral de tijd te nemen en je niet gek te laten maken. De vakantie is begonnen zodra je vertrekt van huis, zie de weg er naartoe als een gezellige roadtrip in plaats van een manier om zo snel mogelijk op je bestemming te komen. Plan niet teveel en laat het gewoon gebeuren. Buig je niet, dan breek je, zegt een vriendin van me altijd. En zonder de verplichtingen van het dagelijks leven gaat dat buigen een stuk soepeler!
Ik liet de tijd helemaal voor wat het was tijdens onze roadtrip en op de camping. Ik voedde Jolie wanneer ze honger had, liet haar slapen als ze moe was en nam haar bij me wanneer ze behoefte had aan geborgenheid en liet alle regels en regelmaat varen. En toch hadden we heel snel meer ritme in de dag dan ooit tevoren!

Veel mensen spraken tegen ons uit dat ze het zo stoer vonden dat we gingen kamperen met een baby van een half jaar, of dapper. Wij hebben er zelf vooral heel erg van genoten. En ik zie echt geen enkele reden waarom je het niet zou doen. Een vakantie met een kindje is anders dan zonder, maar zeker niet minder leuk! En als je je gewoon een beetje overgeeft aan het moment en inspeelt op de behoeftes van je kind, is het een ontspannen vakantie voor zowel de ouders als de baby.
Bij twijfel, gewoon doen!

Q: Heb jij wel eens gekampeerd met een baby?



Populaire posts